TopFoci.hu hatharom.huHrlista

Hrkeres.hu

Lapszemle.hu

Friss hrek

 

Vlogatott hrek

Vb-2014 - Német lapok: a vb-gyõzelem a német labdarúgás reformjának gyümölcse
2014-07-16 13:02:09

A német labdarúgás tíz éve elkezdett reformjának eredményeként értékelte több német lap a Nationalelf negyedik világbajnoki címét.


A brazíliai labdarúgó-világbajnokság megnyeréséig veretlenül menetelõ válogatott diadala "csodálatos siker", de "nem csoda", hanem az alaposan megtervezett és szigorú pontossággal elvégzett munka gyümölcse - emelte ki hétfõi kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) címû lap, amely szerint az alapokat tíz évvel ezelõtt rakták le.
Az utánpótlásra, a továbbképzõ központokra és a technikai fejlesztésekre fordított beruházások nélkül nem sikerült volna 1990 után ismét világbajnoki címet szerezni - hangsúlyozta a FAZ, hozzátéve, hogy Maracana Stadionban elnyert trófea annak a bátorságnak is a jutalma, amellyel Joachim Löw és elõdje, Jürgen Klinsmann új utakra vezette a német labdarúgást.

klinsmann-low.jpg

Klinsmann és Löw érdemeit emelte ki a Spiegel Online hírportál kommentárja is, amely szerint a labdarúgás világában ritkán tapasztalható annyira következetes építõ munka, mint amely elvezetett a Nationalelf negyedik vb-gyõzelméhez.

Mario Götze a döntõ 113. percében futtában, mellell vette át André Schürrle beadását, és egyetlen mozdulattal, fordulatból továbbította a labdát az argentinok kapujába. Talán éppen ilyen, az "új német labdarúgásra" jellemzõ villámgyors, és briliáns technikával szerzett gólra gondolt Jürgen Klinsmann 2004-ben, amikor átvette a válogatott vezetését és arról beszélt, hogy Németország újra világbajnok lesz - jegyezte meg a Spiegel Online, hozzátéve, hogy 2004-ben még nem tûnt valószínûnek egy vb-gyõzelem, de tíz év után már "alig lehet ráismerni a német labdarúgásra".

Klinsmann és az õt a szövetségi kapitányi tisztségben 2006-ban váltó Löw összesen öt nagy tornát készített elõ ugyanazzal az állhatatossággal és alapossággal. A 2006-os vb-n a válogatott még "nyers, vad és csiszolatlan" volt, négy évvel késõbb pedig már "felnõtt, de nem elég érett a végsõ gyõzelemhez", hiszen ha jó napot fogott ki, akkor "szétszedte" Angliát és Argentínát, de Spanyolország ellen hiányzott a tapasztalat és a hit.
Az idei vb-n viszont "a Löw-korszak legjobb csapata" küzdött, egy "taktikailag rugalmas, fizikailag robosztus, technikailag briliáns labdarúgókból" álló együttes, amelynek játéka "domináns, erõteljes, közvetlen, és ha kell, akkor türelmes", és megérdemelten szerzett világbajnoki címet - írta a Spiegel Online.

A müncheni Süddeutsche Zeitung szerint a német válogatott a döntõben a "Jogi bonito", vagyis a Joachim Löw-féle szép labdarúgás elképzelését igyekezett megvalósítani. Nem hajolt meg a "gránit keménységû" argentin védelem elõtt, és ugyan nem sikerült mindig megtartani az ellenõrzést a Lionel Messi vezette "villámkontrák" felett, de végig a kezében tartotta "az est dramaturgiáját". A német mezre így 1954, 1974 és 1990 után felkerülhet a negyedik csillag, ami "a szövetségi kapitány érdeme" - emelte ki a Süddeutsche Zeitung.

A berlini Der Tagesspiegel arra mutatott rá, hogy a világbajnoki cím megkoronázta egy teljes labdarúgó nemzedék munkáját. Ez a generáció többször eljutott a végsõ gyõzelem közelébe, de eddig nem tudta bevégezni a munkát. Most viszont végre megszerezte trófeát, ami végleg érvényteleníti azt az ellenvetést Joachim Löwvel szemben, hogy vele nem lehet tornagyõzelmet aratni - emelte ki a Der Tagesspiegel.

A Bild kommentárja szerint a gyõzelem a csapat, az edzõ és a szurkolók közös sikere. A válogatottból "nem lehet egyetlen nevet kiemelni", hiszen "egyszer Müller, másszor Neuer, aztán Hummels, a végén pedig Götze volt lehengerlõ", Joachim Löw pedig bejutott a vb-gyõzelmet szerzõ német szövetségi kapitányok sorába, Sepp Herberger, Helmut Schön és Franz Beckenbauer mellé. A gyõzelem azonban azoké a millióké is, amelyek végig támogatták a Nationalelfet, amivel kiérdemelték a világbajnoki trófeát. "Világbajnokok vagyunk! De jól is hangzik ez..." - zárta kommentárját legnagyobb példányszámú német lap.
(MTI)

Ne álmodozz hosszú futballkarrierről, ha az apád törzsfőnök
Marchettiért ajánlatot tett a Milan
Újabb francia labdarúgó a Newcastle-nél
Nasri hosszabbított a Manchester Cityvel
Matrit kölcsönadta a Milan Genoába
Huszti Szabolcs Kínába szerződik
Allegri veszi át a Juventust
Adil Rami a Milan játékosa lesz
Vb-2014 - Klose alszik egyet a folytatásra
Vb-2014 - Schweinsteiger újabb trófeákat akar
 
 Átigazolások
 Juventus
 AC MILAN
 Chelsea
 Real Madrid
 Egyéb sporthírek
 Premier League
 As Roma
 OFF topik
 Az ev leg-jei..
Laptop powered by arukereso.hu

Vennikne mszaki webruhz